Tanévzárón elhangzott ünnepi beszéd

A beszéd elhangzott 2019. június 14-én az Alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola tanévzáró és ballagási ünnepségén

 

„ Azért vagy, hogy mindent láss

Hogy értsd a szót, olvasd az írást.

Azért vagy itt, hogy mindent megtanulj,

hogy az égbe szállj, nehogy a porba hullj!

 

Ákos sokatmondó zeneszámának dalszövegével köszöntöm kedves vendégeinket iskolánk tanévzáró és ballagási ünnepségén.

 

Értékőrző megújulás!

 

Ez volt 2014-ben intézményvezetői pályázatom címe és engedjék meg, hogy most egy kicsit rendhagyó tanévzáró beszédet mondjak, hiszen lejár megbízatásom 2019. augusztus 15-én és fontosnak érzem, hogy összegezzem az elmúlt évek történéseit.

Pályázatomban a fejlesztési elképzeléseim többek között a következők voltak:

 • a gyermeklétszám növelése
 • szakos ellátottság növelése
 • módszertani megújulás támogatása
 • fejlesztő pedagógusok képzése
 • szakkörök számának bővítése
 • zeneoktatás helyi megoldása
 • számítógépterem megújítása, fejlesztése,
 • vizesblokkok felújítása
 • műfüves pálya kialakítása
 • ebédeltetés visszahozása az iskolába
 • az épület külső felújítása, nyílászárók cseréje
 • tehetséggondozás kiemelése
 • kiemelt figyelmet igénylő tanulók széles körű fejlesztése
 • csapatépítések, közösségi programok szervezése tantestületen belül
 • kommunikáció fejlesztése
 • projektnapok bevezetése

 

Elégedetten állok itt most Önök előtt, mert a fenti felsorolt listából szinte mindenben történt előrelépés, nagytöbbségük meg is valósult. Természetesen van még min dolgozni, de az eredmények szépen jönnek, melyekre méltán lehetünk büszkék.

Amikor átvettem az iskola vezetését 93 fő volt a tanulólétszám, most 105 fővel zárjuk a tanévet és 115-tel kezdjük majd szeptemberben. Szakos ellátottságunk 99%-os ebben a tanévben csak az informatika órákat oldottuk meg helyettesítéssel.  2 pedagógusunk végezte el a fejlesztőpedagógus szakvizsgát, jelenleg 3 szakképzett pedagógus dolgozik iskolánkban, akik a kiemelt figyelmet igénylő tanulóknak tudnak segítséget nyújtani.

A szakkörök száma megtöbbszöröződött, nagy örömünkre lett egy méltán híres Nevesincs bábcsoportunk, melyet nagy örömmel és sikerekkel vezet Trézi néni. Két délutáni sportfoglalkozás működik az iskola keretein belül Siposné Bokor Katalin vezetésével. Sportolóink a tanév során számtalan sikert értek el, körzeti, megyei, és országos szinten.

Óriási sikerként értékelem, hogy egyéni versenyszámban súlylökésben, és csapatversenyben labdarúgás sportágban is országos döntőbe jutottunk.

Látható, hogy jól működik a tehetséggondozás is iskolánkban.

Kedvelt szakköreink a kézműves-, a felsős labdajátékok, és Bozsik labdarúgó sportkör-, az angolszakkör, a felvételi előkészítő, illetve az országos kompetenciamérésre való felkészítő foglalkozás.

Pályázatomban az szerepelt, hogy szeretnék létrehozni egy népdal szakkört. Ez nem valósult meg, de helyette a Pannoniáda Gyermekkórus megvalósult, melynek büszkén vagyunk tagjai.

Többen szerettük volna, ha helyben tanulhatnának a gyerekek zenét, mely szintén megvalósult, furulya, fuvola, és szolfézsoktatás zajlik helyben, mely nagy segítség a szülőknek, hiszen kell utaztatniuk gyermekeiket Bicskére.

Örömmel adtam át a néptáncoktatást két rendkívül fiatal tehetséges néptáncoktatónak, de úgy érzem ezt a döntést elhamarkodtam és igyekszem visszaállítani azt a néptáncos életérzést, amely az elmúlt 20 évben jellemző volt iskolánk néptáncoktatására. A következő tanévtől kezdve személyi változások által szeretnék újítások véghezvinni.

Fontosnak tartottam, hogy informatika eszközeink bővüljenek. Első körben 16 új számítógéppel, majd két év múlva újabb 9 PC géppel lettünk gazdagabbak. Tavaly a tantestület 13 tagja kapott saját használatos notebookot, és nagy öröm számunkra, hogy a nyáron megkapjuk az első interaktív intelligens panelt is.

Egy tanterembe kaptunk új bútorokat a fenntartótól, aki két éve iskolánk valamennyi vizesblokkját is felújította. Az önkormányzat jóvoltából felújításra került a könyvtár, az iskola két épületszárnyán a tetőszerkezet, és bizonyára Önök is látják, hogy befejeződött az a 140 millió forintos beruházás, melynek következtében energetikailag is kiváló iskola lettünk. Felújításra került a régi technika terem egy közösségi teremmel is gazdagodtunk ezáltal.

Álmaimban sem gondoltam volna, hogy az is sikerülni fog, hogy a gyerekek műfüves pályán focizhatnak. Polgármester asszonynak köszönhetően pályázati forrásból, vállalkozói támogatással valósult meg ez a beruházás 2017 nyarán.

2014-ben még a helyi vendéglőbe kellett átvinnünk az étkező gyerekeket, szerencsére ezt már vezetői megbízatásom elején sikerült visszaszerveznem az iskolába, és mosolygós gyermekbarát Zsuzsi néni és Zsófi várja gyerekeket az ebédlőben. A nyáron a kiszolgáló konyha felújítására is sor kerül.

Fontos volt számomra a kommunikáció erősítése tantestületen belül, így megszüntettem a kiskávézót, helyette fejlesztő szobát alakítottunk ki a szülőkkel az SNI-s, és BTMS-s tanulók számára. Minden héten műhelymunkákat tartunk, és számtalan csapatépítésen vettünk részt, ahol a jó hangulat mindig jelen volt. Ehhez anyagi támogatást kaptunk a szülői munkaközösségtől, melyet ezúton is köszönünk.

Elkötelezettek vagyunk az egészséges életmódra nevelés terén, így évente 3 alkalommal projektnap keretében is foglalkozunk ezzel a témával. Jó lenne, ha szülőktől is kapnánk ezen a téren több segítséget! Mondjuk úgy, hogy felügyelik, hogy gyermekük mit vesz a boltban reggelente. Idén meghívott vendégeink voltak az ÁNTSZ munkatársai, akik a dohányzás megelőző kampányukat mutatták be a fiataloknak.

Az idei tanévet Boldog Iskolaként kezdtük, ennek szellemiségében igyekeztünk dolgozni, megrendeztük a NÁDOR kupát, a farsangot, a Tavaszköszöntő fesztivált, ünnepi műsort adtunk alcsútdoboz település lakosainak a nemzeti ünnepeink alkalmából, szerveztünk szavalóversenyeket, vittük a gyerekeket színházba Budapestre és Székesfehérvárra. Megtartottuk a gyerekek nagy örömére a Macinapot, a Valentin napot, az anyák napi műsorokat, tartottunk Gyermeknapot, vittük őket a pályaorientációs kirándulásra, üzemlátogatásra a bicskei VIV-be, Spár-ba, Tűzoltóságra, mentőszolgálatra, Vincotech-be, és iskolát is látogattunk. Megnézhettük a Letenyei Lajos Gimnázium, szakközépiskola és szakiskola tanműhelyeit, ahol a cukrászok, szakácsok és felszolgáló tanulnak kiváló szakemberektől. Négy évfolyam mehetett úszni hetente egy alkalommal.

Az osztályfőnökök segítségével ismét nagyon szép helyekre jutottak el diákjaink az osztálykirándulások keretében. Felfedezték Budapest nevezetességeit, voltak 3D-s festménykiállításon, a parlamentben, állatkertben, élményparkban, több osztály is utazott a Balaton partra a Velencei tó környékére. A hatodikosok a Pannonhalmi és Zirci Apátságot látogatták meg, de akadt olyan osztály, aki több napra tervezte kirándulását, mert az a magyar kormány által támogatott volt.

Így terveztek kirándulást a végzős diákjaink akik 3 napot töltöttek el a Zánkai Erzsébettáborban.  Ez is igazán nagy élmény volt, de Siposné Bokor Katalinnak köszönhetően a 7. osztályosok Erdélybe utaztak a Határtalanul pályázat keretében. Úgy gondolom életre szóló élményt szereztek Böjte Csaba vendégeként, ahol egy éjszakát is eltölthettek, megnézték Déva várát, ellátogattak Torockóra, ahol családoknál voltak elszállásolva, felfedezték Erdély csodás tájegységét és történelmi helyszíneit.

Nagyon köszönöm Katának, hogy ezt a nem kis felelősséggel járó kirándulást felvállalta az osztálya érdekében. Idén még az Etyeki általános iskolával közösen szerveztük a kirándulást, de jövőre önállóan szeretnénk utazni, ennek megfelelően  adtuk be a jövő évi 7. évfolyamosokra a pályázatunkat.

Sokan azt gondolják, hű de jó, holnaptól itt a vakáció, az iskola bezárja kapuit. Pedig nincs így, iskolánk 3 hetet vállalt be táboroztatással. Jövőhéten és azt követően napközis táborba hívjuk a gyerekeket, összesen 120 diákot foglalkoztatunk e két hét alatt.

Csodás élményben lesz része annak a 10 tanulónak is, akik hétfőn indulnak Debrecenbe az országos diákolimpia döntőjébe 4 napos labdarúgó tornára. Még el sem hisszük, hogy az alcsútdobozi iskola képviseli Fejér megyét ezen a tornán. Nagyon szorítunk értetek, hajrá fiúk, hajrá Alcsútdoboz!

Július 14-20-ig ismét egyhetes Balatonparti táborozásra viszünk 30 diákot Zánkára, a Szivárvány projekt befejező programelemeként.

Kedves Szülők!

Azt gondolom, hogy iskolánk az oktató-nevelő munkán túl nagyon sokat ad gyermekeiknek. Ne felejtsék el ezt megköszönni, mert ahogyan Hegyi Noémi a szülői munkaközösség képviseletében pedagógusnapkor elmondta: Fontos az elismerés, szükség van a köszönetre!

Essék néhány szó a tanulmányi eredményekről is, melyek az elmúlt 5 évben szintén folyamatosan emelkedtek.

Idén 19 kitűnő, 20 jeles tanuló veheti át tőlem a kiváló tanulmányi eredményekért az igazgatói dicséretet. De fontos itt megjegyezni, hogy: minden tanulót önmagához képest értékelnek a pedagógusok, így összeszámoltam, hogy 74 jutalomkönyvet osztanak ki a tanévzáró alkalmából az osztályfőnökök. Mint ahogyan azt a pályázatomban is leírtam, minden gyermekben meg kell találni azt amiben kitűnik társai közül, amiért meg lehet dicsérni.

Öröm számunkra, hogy nem kapott senki elégtelen osztályzatot és az is, hogy végzős diákjainkat kivétel nélkül az általuk első helyen megjelölt középiskolába vették fel, szintén elégedett vagyok az országos kompetenciamérés eredményeinkkel, hiszen falusi iskolaként az országos átlagon teljesítettünk.

20 tanuló adhat be pályázatot a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítványhoz, ami 2 millió forintot jelent az alcsútdobozi iskola vonatkozásában a szülőknek. Bíztatom Önöket, pályázzanak! Aki idén nem érte el felsőtagozatban a 4,5 átlagot, az igyekezzen, legyen jövőre még szorgalmasabb, hiszen ez egy hatalmas lehetőség és segítség a gyerekek jövőjének megalapozásában.

Véget ért a 2018/19-es tanév, és számomra intézményvezetői megbízatásom első ciklusa, melyet rendkívül sikeresnek értékelek.   Nem volt könnyű, de nagyon sok segítséget kaptam iskolánk titkárnőjétől Szentgyörgyi Csillától, Béndek Laci helyettes kollégámtól, valamennyi kollégámtól, akik főként felkészültségükkel, kreatívitásukkal és az elhivatottságuk által könnyítették meg a munkámat.

Köszönöm Marcsinak, Jucinak, Krisztiánnak az iskola működéséhez kapcsolódó nélkülözhetetlen munkájukat, öröm velük együtt dolgozni.

Természetesen nagyon sok köszönettel tartozunk Tóth Erika polgármester asszonynak, hiszen ezek a beruházások nem valósulhattak volna meg, ha ő nem pályázik. Köszönöm azt, hogy ő végig hitt bennem, ha el voltam keseredve vígasztalt, ha örültem, velem együtt örült.

Köszönöm a szülői munkaközösségnek, a nevelőtestületnek, iskolánk dolgozóinak, az önkormányzatnak a belém vetett bizalmat, így boldogan mondhatom, hogy nem marad intézményvezető nélkül iskolánk, mert Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere újabb 5 évre adott megbízást számomra az Alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola vezetésére.

Szeretném Önök előtt kiemelni néhány kollégámat, akik jubileumi évet zártak. Gratulálok Trézi néninek, aki 25 éve van a pályán és remélem még a nyugdíjas évei elérkeztéig a mi iskolánkban fog dolgozni.

40 éve van a gyerekek szolgálatában a pedagógus pályán Béndek Lászlóné Marika és férje Béndek László igazgatóhelyettes kollégám. Azt gondolom, az ő esetükben halmozottan érvényes az elismerő taps.

Most pedig szeretném átadni igazgató dicséretemet a kitűnő és jeles tanulmányi eredménnyel bíró tanulók számára.

Kitűnők:

Darula Kolos

Diamant Zoltán

Eck Fanni

Juhász Mihály

Marton Nikolett

Németh Dávid Benő

Bartus Kevin

Fényi Dóra Ramóna

Jére Zsolt

Neumann Ramóna

Pacsuta Fruzsina

Szendefi Jázmin

Tolnai Nikolett

Selettye Vanessza

Farkas Emília

Szauer Hanna

Déri Viktória

Ottling Ramóna Henriett

Beke Antal Levente

Kalucza Tamás

Kemény Ede

 

Jeles tanulók:

Kollár Krisztina

Zsigrai Zalán

Petrovits Bátor Robin

Matus Vanessza

Biró Bence Alex

Kovács Milán

Linfer Kristóf

Nagy-Földházi Attila

Pataki Attila

Kipe Norbert

Schnepp Vivien

Boncz Bálint

Fényi Milán

Cserna Judit

Diamant Eszter

Matus Ádám

Keindl Gergő

Biró Olívia Zoé

Németh Lili Hanna

Márton Dóra

Igazgatói dicséretet szeretnék átadni egy 6. osztályos tanulónak, aki 2019. június 11-én a Testnevelési Egyetemen vehette át a Kásler Miklóstól az Emberi Erőforrások Miniszterétől a Magyarország Jó tanulója, jó sportolója díjat. Ő Baljer Kitti!

 

Igazgatói dicsérettel szeretném jutalmazni azokat a sportolókat, akik bejutottak a Debreceni diákolimpia döntőjébe.  Antal Márton, Ángyás Ferenc, Budai Kristóf Tamás, Czene Gergely, Jakab Gergő, Jére Dávid, Kalucza Tamás, Keindl Gergő, Matus Balázs, Szendefi Levente.

Felsős szülők talán emlékeznek 2014-ben a tanévnyitó beszédemre. Abban a 3 lábú székről beszéltem. Egyik láb a pedagógus, a másik a gyermek, a harmadik a szülő. Akkor fog jól működni a rendszer, ha mindenki sokat tesz az eredményekért, ezért most szeretném kihívni azokat a szülőket, akik a közösség érdekében, iskolánk hírnevének öregbítésében is nagyon sokat tesznek, akiknek fontos, hogy a gyerekek többet és többet kapjanak.

Boncz Sándor és családja

Keindl Zoltán és családja

Czene Ferenc és családja

Németh Erika

Vargáné Ángyás Gabriella

Ottling Tibor

Hegyi Noémi

Pacsuta Tímea

Farkas Attila

Ángyás Ferenc

Mártonné Szabó Zsuzsanna

Schnepp Katalin

Selettyéné Frandzel Éva

Szegediné Zentai Hajnalka

Fekete Rita

Szendefiné Csányi Mónika

Jéréné Komáromi Georgina

Gyökeres Gabriella

Diamant Katalin

Daruláné Erdős Margit

Petrovitsné Vörös Mariann

Juhászné Schrauf Ágnes

 

Egy szülőnek szeretnék idén Aranyfokozatú díjat adni, aki nagyon sokat segített nekünk ebben a tanévben is. A díjat Jére Csaba képviselő úrnak szeretném átadni.

A 2019-es tanév végén Habsburg Mihály főherceg úrtól Pacsuta Ramóna vehette át a József nádor díjat.

Ángyás Evelin kapta a Smolkó Balázs díjat és Jakab Gergő, Matus Balázs és Jére Zsolt a Jó tanuló, jó sportoló díjat. Gratulálunk!

A VAKÁCIÓ felkiáltásával kívánok valamennyi kedves diákunknak és családjuknak jó pihenést a nyárra!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Keindl Zoltánné

intézményvezető

 

Vissza a Hírekhez