Tanévnyitó ünnepi beszéd

„A jó tanító olyan, mint a jó fecske. Tudásának fészkét állandóan építi, gonddal rakja, gyarapítja.”

 

Fónay Tibor idézetével nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm valamennyi kedves vendégünket, diákunkat és különösen nagy szeretettel köszöntöm az első osztályosainkat és családjaikat.

Kedves Tanítványaink!   Jó látni benneteket, remélem kipihentétek magatokat, sokat játszottatok, kirándultatok, szórakoztatok a nyári vakáció alatt, mert a mai nappal elkezdődik a 2019/20-as tanév 180 tanítási nappal, 117 tanulóval 11 főállású, 2 részfoglalkoztatott és 3 óraadó pedagógussal.

Most az előttünk álló tanévről kellene beszélnem, de engedjék meg nekem, hogy egy kicsit visszatekintsek a nyár eseményeire.

DEBRECEN: A vakáció ideje alatt 10 tehetséges labdarúgó fiúval részt vettünk a Debreceni országos diákolimpiai döntőn, amely életre szóló élmény volt számunkra. Szeretném megköszönni a szülők, és az alcsútdobozi labdarúgó sportegyesület támogatását. Külön köszönöm Kalucza Ferencnének, hogy szülőkét segített a gyermekek felügyeletében és eljött velem erre a négy napos tornára.

TÁBOROK!

Két napközis tábort szerveztünk élménypedagógiai célzattal, melyben összesen 120 diák táborozott 12 pedagógus irányítása alatt. Köszönetemet szeretném kifejezni a kollégáim felé, hiszen ezt már a szabadságuk terhére vállalták.

Július közepén egyhetes Zánkai ottalvós tábort is szerveztünk a gyerekeknek, ahol nem csak a felhőtlen kikapcsolódás volt a program, hanem az előttünk álló alcsútdobozi szüreti felvonulás felkészítő tábora is volt. Szeretném megköszönni nektek kedves gyerekek a kitartó szorgalmatokat, különösen azt, hogy a nyár folyamán is volt kedvetek velem gyakorolni. Továbbá köszönöm Trézi néninek és Lilla néninek, hogy eljöttek velem ebbe a táborba és azt gondolom, hogy itt is igazán jó hangulatú, élményekkel teli hetet nyújtottunk 30 diákunknak.

TOVÁBBKÉPZÉS

Pedagógusaink a nyár folyamán 30 órás tanfolyamon is részt vettek a digitális kompetenciák fejlesztése projekt keretében. Szükségünk is van erre, hiszen megérkezett iskolánk első intelligens panelje.

FELÚJÍTÁSOK!

Még alig fejeződött be a 120 millió forintos energetikai beruházás, a nyár folyamán ismét komoly beruházások zajlottak az iskolában. Tóth Erika polgármester asszony pályázata alapján a kiszolgáló konyha bővítésére és teljes felújítására került sor. Mivel egyre nagyobb a tanulói létszám, egyre több az étkező diákunk is, fontosnak tartottuk, hogy kulturált környezetben, kényelmesen tudjanak a gyerekek étkezni. Korszerű, energiahatékony konyhai berendezéseket, új kiszolgálópultot, tányérokat, evőeszközöket és tálalóedényeket kaptunk. A beruházás értéke: 5 millió

A Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója Török Szabolcs két tanterem burkolatának felújítására adott engedélyt, illetve biztosította az ehhez szükséges anyagi fedezetet. Két tanterembe rendelhettünk új bútorokat, padokat, székeket és egy elektromos zongora is érkezik majd iskolánkba a napokban.

Udvari játékok, szabadtéri játékok,

SZMK   napellenző pavilonok

Ahogyan említettem nyár folyamán megérkezett iskolánk első intelligens panelje is, mellyel a digitális oktatásunk kerül egy teljesen új dimenzióba. Ilyen nagyértékű beruházásnál már elengedhetetlen , hogy intézményünk valamennyi épülete riasztóval legyen felszerelve, ezért a fenntartó a nyár folyamán ezt is megvalósította. A Székesfehérvári Tankerületi Központ ezekkel a beruházásokkal újabb 6 millió 200 ezer forintot költött iskolánkra.

Gyereksziget Alapítvány– ezzel a névvel került bejegyzésre a Székesfehérvári Törvényszéken az Alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola alapítványa. Az alapítója: Tóth Erika, a kuratórium elnöke én vagyok a két kuratóriumi tag Béndek László igazgatóhelyettes úr és Szentgyörgyi Gáborné iskolatitkárunk. Bővebben olvashatnak róla az iskola honlapján.

Augusztus 22-én Budapesten ismét átvehettem újabb 5 évre az intézményvezetői megbízásomat Dr. Kásler Miklós miniszterúrtól, Prof. Dr Bódis József oktatásért felelős államtitkártól és Hajnal Gabriellától a Klebelsberg Központ elnökétől.

Augusztus 22-én kihirdették a Határtalanul pályázatok nyerteseit és nagy örömünkre mi is közöttük voltunk, így most már az etyeki iskolától külön önállóan utazik a 7. osztályunk 17 fővel Szlovákiába és végig utazzák a Szepesség gyöngyszemei – Rákóczi nyomában elnevezésű útvonalat Béndek László osztályfőnökkel.

A 2019/20-as tanévben is elnyertük a Boldog Iskola címet. A hivatalos okiratot szeptember 18-án vehetjük át a Kongresszusi Központban. Tavaly két osztályban zajlottak a Boldogságórák, idén már 3 kolléga vezetésével, mind a nyolc évfolyamon szeretnénk bevezetni.

 

Most pedig következzék néhány fontos információ az idei tanévről:

Ebben a tanévben, is mint máskor három évközi szünet vár majd rátok, mely ebben a tanévben valóban tartalmas pihenési időt biztosít számotokra és szüleitek számára.

Mi pedagógusok, két hete jelképesen szólva, mint a jó fecskék, építgetjük a fészketeket,  hogy ti ebben az évben is szívesen gyermek majd nap mint nap iskolába, itt jól érezzétek magatokat, sok területen tudjatok fejlődni. Ennek érdekében az 6 szakköri foglalkozásunkat 9-re bővítettük. jelentkezhettek majd:

 • báb
 • angol
 • kézműves szakkörre
 • énekkarra
 • Bozsik focira
 • Felsős labdajátékokra
 • és újdonságként ajánlom figyelmetekbe a
 • rajz szakkört
 • Kölyök atlétikát
 • német szakkört.

 

Kedves Kicsi első osztályosok!

A mai nappal számotokra elkezdődik az életen át tartó tanulás időszaka. Nagyon nagy dolog iskolásnak lenni. Biztos vagyok benne, hogy kíváncsian várjátok, hogy milyen is lesz, mit lehet itt tanulni?

Trézi néni az osztályfőnökötök mindent meg fog tenni azért, hogy szeressetek iskolába járni, jó közösség legyetek és szépen megtanuljatok olvasni, írni számolni.

Kívánok nektek sok sikert, boldog örömteli pillanatokat amit a mi iskolánkban megélhettek.

 

Kedves Szülők!

Nem kicsi és nem könnyű feladat a miénk. Többes számot alkalmaztam, mert közös a feladat Önöknek és nekünk. Mi itt meg tudjuk mutatni, fel tudjuk fedeztetni, el tudjuk mondani, le tudjuk íratni, hogy mit kell megtanulni gyermekeiknek, de a feladat otthon Önökre vár. A tananyag megtanulása, gyakorlása. Amit a gyermek megtanult, segítsenek kikérdezni, ellenőrizni, vagy éppen megérteni. Támogassák gyermekeiket, álljanak mindig mellettük, bátorítsák őket, és a legfontosabb dicsérjék őket sokat!

Ti kedves diákok, pedig segítsétek tanáraitokat, és szüleiteket abban, hogy

– komolyan veszitek a tanulást,

 • szorgalmasak lesztek,
 • sokat jelentkeztek
 • érdeklődően álltok az új ismeretekhez
 • felkészülten érkeztek a tanórára
 • fegyelmezetten viselkedtek
 • és egymást támogatjátok, segítitek a mindennapokban.

Remek és sikeres tanévet fogunk zárni, hogy mindenki komolyan veszik a kötelességét!

Nem maradt más hátra, hogy bemutassam a nevelőtestületünket és iskolánk dolgozóit.

 1. osztály osztályfőnöke Szanyiné Halgancz Teréz – báb szakkört vezet és az alsós munkaközösség vezetője
 2. osztály osztályfőnöke Béndek Lászlóné
 3. osztály osztályfőnöke iskolánk új pedagógusa Péterfi Nikoletta – ő még a német szakkört vezeti
 4. osztályban Daróczi Andrea tanít majd
 5. osztály osztályfőnöke Keindl Zoltánné vagyis én vagyok
 6. osztály osztályfőnöke Baráth Judit – angol szakkört vezet majd
 7. osztály osztályfőnöke Béndek László
 8. osztály osztályfőnöke Siposné Bokor Katalin – testnevelő pedagógus, Bozsik focit, felsős labdajátékokat vezet és az úszást oktatja diákjaink számára. 3.4.5.6. évfolyamosok fognak idén uszodába járni.

Az első és második osztályosok napközis pedagógusa: Nagyné Krain Katalin – végzettségének megfelelően néptáncot, informatikát fog oktatni, aki egyben a katolikus  hitoktatást is végzi.

 

A harmadik-negyedik évfolyam napközis csoportjában több pedagógus is helyet kap:

 • Daróczi Andrea, Vas Szilvia, Makayné Blaskó Lilla és Péterfi Nikoletta

 

Szilveszter Mária a magyar nyelv és irodalom, illetve etika tantárgyakat oktatja mellette a felsős munkaközösség és az ifjúságvédelmi feladatokért is felelős.

Vas Szilvia a matematikát tanítja és kölyökatlétika szakkört vezeti, és a diákönkormányzat segítő pedagógusa

Makayné Blaskó Lilla gyógypedagógus – fejlesztőpedagógus feladatokat lát el az SNI-s, BTM-s tanulók esetében és kézműves szakkört vezet.

Kántor Erika – rajz és vizuális nevelés tantárgyat tanítja a felső tagozaton, a tanulószobai csoportot vezeti és rajz szakkört működtet majd.

A történelmet Hammang Erika tanárnő fogja oktatni.

A fizikát Kovács Attila

Az éneket Illés Richárd

A kémiát Tóth Melinda fogja oktatni.

Az iskola titkárságán továbbra is Szentgyörgyi Csilla várja majd Önöket, a technika személyzetben sincs változás Bankó Mária, Ungár Lajosné és Stefán Krisztián végzi a napi rutin feladatokat, hogy mi zavartalanul taníthassunk.

Kedves Kollégáimnak is kívánok sikerekben, eredményekben, élményteli pillanatokban gazdag tanévet. És köszönöm, hogy velük kezdhetem ismét a tanévet, hiszen a mai világban elhivatott, jó pedagógust találni nagyon nehéz. Örülük, hogy ez az alcsútdobozi iskolában nem okoz gondot ismét 98%-os szakos ellátottsággal kezdhetjük a tanévet! Higgyék el nekem ez hatalmas eredmény!

Becsüljük meg őket!

 

A 2019/20-as tanévet megnyitom!

Keindl Zoltánné intézményvezető

 

 

 

Vissza a Hírekhez