Őszi nádorfeszt

Őszi Nádorfeszt – hagyományőrző családi nap és szüreti felvonulás

“A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása!” (Morus Tamás)

 

Azt gondolom, hogy egy rendezvény sikere attól függ, hogy milyen sokan érzik magukénak, s tesznek érte.

A részemről mindig is fontos volt, hogy a szüreti felvonulók felkészülten álljanak ki a falubeliek elé, ezért már augusztus végén elkezdtük a próbákat a gyerekekkel. Szeptember 30-ra 58 fiatal tanulta meg a dunántúli ugróst és a szilágysági táncot. S, hogy milyen munka van mögötte?  22 táncpróba iskolán belül és pénteken esténként a sportcsarnokban. Jónéhány énekpróba, mert részemről öröm, ha a gyerekek szépen éneklik a népdalokat táncolás közben. Aztán jön a ruhaosztás, ami nagy izgalom a gyerekek körében. Kiosztásra kerülnek a szoknyák, alsószoknyák, röpikék, mellények, blúzok, csizmák, ingek, kalapok. Készülnek a hajfonatok és rájuk a szalagok.

Az önkormányzat részéről megtörténik a hatóságok kiértesítése, a traktorok és hintó lefoglalása, díszítése, hangosítás megoldása, helyszínek kijelölése, vendéglátók szervezése, plakátok készítése, a program hirdetése.

Nagy öröm számára, ha ennyi munkának „beérik a gyümölcse” és nagyon sokan kíváncsiak a pékség előtt a nyitótáncra és kísérnek el bennünket a falu több pontjára, hogy megcsodálják a csőszleányokat és legényeket. Mondhatnám, hogy ez idén sem volt másképp, de mégsem teszem, mert nagy örömömre elfogadta meghívásomat Habsburg Lotaringiai Mihály főherceg úr és felesége, akik a falubeliekkel együtt tekintették meg a falu központjában a nyitótáncot. Igazán nagy meglepetés ért minket, mivel nem érkezett üres kézzel. Elismerő ajándékot hozott Tóth Erika polgármester asszonynak és nekem az iskoláért végzett munkánként. Elárulta, hogy ebből a gyönyörű Habsburg címeres plakettből, mindössze 3 darab készült. Egyet dr. Lévai Anikó asszony kapott Mihály főherceg úrtól. Keresnem kell a szavakat, hogy kifejezzem, mekkora megtiszteltetésnek érzem ezt az ajándékot. Egészen különlegessé vált így az idei szüreti felvonulás, mert főherceg úrék jöttek velünk a falu több pontjára is és együtt gyönyörködtünk a gyerekek néptáncában.

A felvonulás zárótánca már második esztendeje az iskola belső udvarában volt. Ennek oka az, hogy remek kezdeményezésként családi nappal folytatódott a rendezvény. Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Nádorfeszt, egy fantasztikus családi nap, ahol lehetett szőlőt préselni, kukoricát fosztani,  kukoricát morzsolni, csuhéból játékot készíteni, tököt gurítani, madárijesztőt készíteni, termésekből képet készíteni.

Az iskolába járó gyermekek szülei nagy lelkesedéssel készültek erre a napra. Sütötték a palacsintát, lángost, finomabbnál finomabb pitéket és tortákat, készítették a hot-dogot, hamburgert, pattogtatták a kukoricát, árusították az üdítőket és az őszi hangulatot megidéző kézműves portékákat. Rotyogott a bográcsban az őzpörkölt és messzire hallatszott a népzene ezen a délutánon. Minden kapcsolatukat bevetették a rendezvény sikere érdekében. Felajánlást szereztek a SPAR Húsüzeméből, a Vál-völgyi Pékségtől, a Baljer Pékségből, szereztek nekünk szőlőt, szilvát, kukoricát, szalmabálát. El sem tudom mondani, hogy mennyire sokat dolgoztak a szülők, az iskola és az önkormányzat dolgozói. Hála, hála, hála és köszönet mindenkinek, aki ehhez a sikeres naphoz hozzájárult. Erre a rendezvényünkre több, mint 400 vendég érkezett.

Fontos számunkra, hogy meglepetés műsorral is készüljünk a kisgyermekes családok számára. Fellépett már nálunk a Kalap Jakab Együttes, Csernik Szende székely mesemondó. Idén a Tücsök Zenekart hívtuk meg a Házasodik a tücsök zenés-interaktív előadásával, s biztos vagyok benne, hogy mindenki nagyon jól érezte magát a műsor alatt. A fellépő zenekar költségeit iskolánk Gyereksziget Alapítványa támogatta.

Az idei szüreti felvonulás és őszi Nádorfeszt rendezvény attól lett sikeres, hogy mindenki magáénak érezte. Nagyon sokan jöttek el, hogy egy kellemes délután eltölthessenek az iskola hagyományőrző „népi játszóterén”.

Találkozzunk tavasszal ugyanitt!

Keindl Zoltánné igazgató

 

Vissza a Hírekhez