Föld napja – projektnap

VÉDD A BOLYGÓT!
Föld világnapja 2021. április 22.

A Föld napja világmozgalom fél évszázada indult útjára az Egyesült Államokból. Magyarország több mint 30 éve csatlakozott ehhez a nagyszerű kezdeményezéshez. A mi iskolánk minden évben projektnapot szervez ezen a napon, de büszkén mondhatjuk, hogy a környezetvédelem, a természeti értékeink védelme kiemelt fontosságú a mindennapi pedagógiai munkánk során is. A gyerekeket már az első osztálytól kezdve tudatosan formáljuk kis bolygóvédőkké, akik számára az évek múlásával természetessé válik majd a környezettudatos életmód.
Ez a nap is számtalan érdekes, izgalmas programot tartogatott. A kicsi elsősök megcsodálhattak egy hatalmas földgömböt, amiről később filmet is néztek. Alig várták, hogy lerajzolhassák a saját földgömbjüket, de még egy közös, nagy plakátot is készítettek.
A második osztály már több nappal korábban elkezdte a készülődést, hiszen virágot ültettek cserépbe, hogy ezen a napon már megláthassák az eredményt. Több érdekes filmet is megnéztek a Földről, amit egy kis játékos teszt követett, majd mindenki megtöltötte a saját akváriumát a korábban gyűjtött és elkészített alapanyagokkal. Jutott még idő arra is, hogy elkészüljenek a mini Föld bolygók lufiból. A napot mozizással zárták; egy korallzátony megmentéséről szóló izgalmas mesefilmet néztek, közben pedig egy kis pattogatott kukoricát majszoltak.
A 3. osztály is nagyon sok érdekes dolgot tanult ezen a napon, hiszen tájékozódtak a földgömbön, filmet néztek a környezetszennyezésről, sokat beszélgettek a bolygónk védelméről. Nagy lelkesedéssel festették meg a Földet is. Egy kis mini könyvtár várta őket ezen a napon az osztályban, aminek nagyon örültek, és sokat olvasgattak.
A 4. osztályosok „nagy” projektbe kezdtek, hiszen arra vállalkoztak, hogy óriási tengeri élőlényeket készítenek. A sok-sok festés, maszatos kéz és ruha eredményeként megszületett a cápa, a rája, és a medúza. Új helyükre, az iskola folyosójára kerültek, ahol reméljük, még sokáig emlékeztetnek minket a tengervizek tisztaságára.
A kicsi alsósok nagyon sok élménnyel térhettek haza, de persze nagyon ügyeltünk arra is, hogy a gyerekek minél többet legyenek a friss tavaszi levegőn.
A felső tagozatosoknak kicsit másképp zajlott a projektnap. A tanárok kisfilmeket, rejtvényeket töltöttek fel számukra az online felületre, és arra kérték őket, hogy nézzenek szét otthon és készítsenek valami hasznosat, a már kidobásra szánt dolgokból. Készültek is szép számban használati tárgyak, játékok, dekorációk. Volt, aki konzerves dobozból, tejfölös flakonból készített tárolódobozt, volt, aki pálinkás üveget tekert körbe fonallal és készített belőle dekorvázát, többen készítettek játékokat, virágokat műanyag flakonból és olyan is akadt, aki a tojás héját is összegyűjti, hiszen az jó kálciumforrás az ő ültetvényének.
Izgalmasan és tartalmasan telt el a projektnap, de tudjuk, ezzel a témával minden nap kell foglalkoznunk bolygónk védelme érdekében.

Szanyiné Halgancz Teréz
2. osztályosok tanító nénije

Vissza a Hírekhez