Első nap az iskolában

Harmadszorra is Boldog Iskola lettünk!

„A modern pszichológia és pedagógia üzenete, hogy sugározz bizalmat! Nézz a gyerek szemébe, és mondd neki azt: tudom, hogy te ezt meg fogod tudni csinálni! Tudom, hogy képes vagy rá! Tudjátok, micsoda varázsmondat ez? Képzeljétek el, hogy nektek mondja ezt valaki teljes bizalommal és szeretettel! Ez olyan gyógyír a szívnek és olyan töltőerő, hogy a felnőtti kapcsolatokban is nagyon érdemes használni.”

A 2020/21-es munkatervünket Bagdi Emőke soraival kezdtük, s hisszük, hogy a gyerekek is, szülők is és mi is meg tudjuk csinálni az előttünk álló nem könnyű feladatokat. A legnehezebb, hogy úgy kell terveznünk, hogy minden bizonytalan. Elindítjuk a tanévet tantermi oktatással, és igyekszünk minden szabályt betartani a koronavírus elleni védekezés eljárásában. Követjük az EMMI által elkészített eljárásrendet, melyek közül a legfontosabbak a következők.
– a tanévkezdés előtt mindenre kiterjedő, alapos fertőtlenítő nagytakarítás végeztünk az intézményünkben ( játékokat, sportszereket, tanítási eszközöket is beleértve)
– mindennapos, rendszeres, alapos fertőtlenítés végzünk az iskola egész területén, ezért a takarító személyzet munkaidő beosztását is átszerveztük
– azoknál a termeknél, ahol osztályok cserélik egymás, ott az óraközi szünetekben is végzünk fertőtlenítést ( számítástechnika terem, hittan órákon használt tanterem, étkező, sportcsarnok öltözői, stb…)
– a tanórákon használt sportszereket is fertőtlenítjük szünetekben
– az iskolába lépők hőmérsékletét ellenőrizni fogjuk, amint megvásárolhatjuk a homlok hőmérőt
– iskolába érkezéskor, és minden szünet után alapos kézmosás után léphetnek be a diákok a tanteremben
– a kézfertőtlenítő gyakori használatát alkalmazzuk
– igyekszünk elkerülni a csoportosulásokat zárt térben, a szabadban is ügyelünk a megfelelő távolság betartására
– a szülőktől is azt kérjük, hogy az iskola előtti várakozás során tartsanak egymástól másfél méteres távolságot
– a szülőkkel a kapcsolatot lehetőség szerint telefonon, vagy online videóhívás keretében szorgalmazzuk
– a gyerekek használhatnak szájmaszkot az iskolában, de nem kötelező
Rendkívül fontos, hogy a szülők is és az intézmény vezetése is betartsa az EMMI kérését, miszerint:
„A nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja. Az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmények működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vehet részt. Kérjük, az intézmények tájékoztassák a szülőket arról, hogy amennyiben gyermeküknél tüneteket észlelnek, a NNK aktuális eljárásrendje alapján gondoskodjanak orvosi vizsgálatról. A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.”
Azt gondolom, hogy ha mindannyian ügyelünk a szabályok betartására és vigyázunk magunkra nem csak az iskola épületén belül, hanem kívül is, akkor a mi iskolánkban sokáig jól működhet a tantermi oktatás.

Néhány fontos információ a tanév rendje és a munkatervünk alapján:
A 2020/21-as tanévben a tanítási év első tanítási napja 2020. szeptember 1. (kedd), utolsó tanítási napja 2021. június 15. (kedd) lesz.
A tanítási év első féléve 2021. január 22-ig tart. Az iskolák 2020. január 31-ig értesítik a tanulókat, kiskorú tanuló esetén a szülőket az első félévben elért tanulmányi eredményekről. 177 tanítási nap lesz ebben a tanévben.
• Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. október 22. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap 2020. november 2. (hétfő).
• A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. december 18. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2020. január 4. (hétfő).
• A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. március 30. (kedd), a szünet utáni első tanítási nap 2020. április 12. (hétfő) – ez a hosszabbított szünet a programok megvalósításától függ
A tanévet 139 tanulóval kezdjük, mely közül 11 sajátos nevelés igényű, így a ténylegesen számított tanulói létszám 150 fő.
Tantestületünk az alakuló ülés napján 11 főállású, 3 részfoglalkoztatott, és 3 óraadó pedagógussal rendelkezik. Egy fő van Gyeden, és egy tanítónő már június 1-től szabadságát tölti, 2021. január 2-án áll majd munkába. Gyesről jött vissza az állományba. 2 új kollégát köszönthetünk a tantestületünkben, új kollégaként érkezik Vittmanné Ángyás Eszter aki a kémiát fogja tanítani, és Kerkuska Miklós, aki a földrajz tantárgyat.
Szakos ellátottságunk a felső tagozaton 95%-os, az alsó tagozaton 100 %-os.
Intézményünkben továbbra is 4 fős technikai személyzet dolgozik. Egy főállású iskolatitkár, egy takarítónő 8 órában, egy takarítónő 6 órában és egy udvaros 4 órában. Egy közfoglalkoztatott dolgozik iskolánkban napi 8 órában udvarosként.
Az elmúlt 7 évben mindig történt iskolánkban felújítás, sajnos idén nyáron nem tudok erről beszámolni, pedig ráfért volna jónéhány folyosóra, szertárra, kerámiaműhelyre, előtérre.
3 vödör festéket kaptunk, amelyet szakember hiányában a takarító nénik és az udvaros munkakörben alkalmazott munkatársunk kentek a falra. Egy osztályteremnyi tanulói bútort festettünk le, a régi kopott bútorok helyett. Ezeket a bútorokat használtan kaptuk a szomszéd településről. Átfestettük az udvaron lévő kiülőket állagmegóvás végett.
A június 14-i hatalmas esőzés komoly kárt okozott az iskola sportpályáján. A 200 méteres salakos futópálya a felismerhetetlenségig megsemmisült. A pálya használhatatlan, a gyerekekkel nem fogjuk használni, polgármester asszonnyal keressük a megoldást a felújítására, korszerűsítésére.
Most itt következne, hogy felsoroljuk azokat a rendezvényeket, programokat, amelyeket szeretnénk megvalósítani, de sajnos minden bizonytalan. Lehet, hogy ki tudjuk Önök előtt nyitni az iskola kapuit, lehet, hogy nem. Lehet, hogy iskolán belül meg tudunk valósítani számtalan rendezvényt, lehet, hogy úgy sem. Minden bizonytalan, minden kérdéses. A
Kérem, kövessék figyelemmel iskolánk honlapját és facebook oldalát, mert ott folyamatosan tájékoztatjuk Önöket megvalósuló rendezvényeinkről. Az iskola munkaterve, az elfogadását követően fent lesz a honlapon. www.alcsutdoboziiskola.hu
A szülőket a továbbiakban is az E-kréta felületén fogjuk hivatalosan kiértesíteni mindenről, a gyerekeket pedig szóban és a classroom felületén tájékoztatjuk.
Egy azonban biztos: ebben a helyzetben nem tehetünk mást, minthogy vigyázunk egymásra, betartjuk a szabályokat, hogy valamennyien egészségesen vészeljük át ezt a nehéz időszakot!
Ehhez kérem az Önök megértését, türelmét és együttműködését.

Keindl Zoltánné
intézményvezető

Vissza a Hírekhez